Великдень - чудове сімейне свято, сповнене тепла, затишку та традицій. "Абетка Харчування" зібрала для вас креативні рецепти, які буде весело та цікаво готувати всією родиною. Пам’ятайте про здорову тарілку харчування, слідкуйте за споживанням солодкого та підтримуйте водний баланс протягом свят. Впевнені, що дотримуючись цих легких порад ви щасливо та безтурботно проведете час!
Підсушіть скибочку хліба у тостері, духовці чи на сухій пательні. Змастіть хліб хумусом, з шинки виріжте три кружечка - це буде тіло зайця, голова та кружечок навпіл - два вушка. “Моркву” можна вирізати зі скибочки сиру. Оченята для зайця зробіть зі шматочків маслин, а на моркву додайте кріп чи петрушку. Готово!
Після Великодня лишається багато надбитих писанок, які треба швиденько «знищити». Перетворіть їх на маленьких мишок – половинки варених яєць прикрасьте тонкими скибочками редису. З чорних маслин виріжте “оченята”, із зеленої цибулі зробіть “хвостики”.
Свята традиційно асоціюються з солодощами. Хочемо наголосити на важливості дотримання порцій, адже такі страви багаті цукром. Тож рекомендуємо для дітей порцію на раз не більше 80-100 грам.
Інгредієнти:
• Домашній сир – 500 г
• Вершки 20% – 200 мл.
• Вершкове масло – 100 г.
• Яйця – 3 штуки
• Цукор – 150г.
• Темний шоколад – 50г.
• Молочний шоколад – 50г.
• Білий шоколад – 50г.
• Смажений подрібнений фундук – 2 ст.
• Горіхи у білій глазурі подрібнені – 2 ст.л.
• Кокосова стружка – 2 ст.
• Ванілін 1 уп.
• Шоколад та горіхи для декору.
Час приготування – 1 год. На остаточне формування паски відведіть 18-24 години.
Приготування:
1. Сир протерти через сито чи перебити блендером, перемішати з пом'якшеним вершковим маслом. Яйця перемішати з цукром, ваніліном, вершками та з'єднати з сиром. Поставити на повільний вогонь, постійно помішуючи до перших бульбашок.
2. Розділити суміш на три рівні частини. Кожен вид шоколаду розтопити у мікрохвильовій печі або на водяній бані та ввести кожен в кожну третину сирної маси. У масу з темним шоколадом додати смажений фундук і перемішати. У масу з молочним шоколадом додати горіхи у білій глазурі. У масу з білим шоколадом додати кокосову стружку.
3. Розпочинаємо викладати сирну масу шарами у застелену марлею форму. Маса буде рідка, але не бійтеся! Спочатку виливаємо масу з білим шоколадом, потім із молочним, та останній шар - із темним шоколадом. Обережно накриваємо зверху марлею, кладемо на марлю картонку та гніт. Ставимо паску в холод приблизно на добу. За цей час вийде зайва сироватка.
4. Через добу зняти гніт і перегорнути паску на блюдо. Зняти акуратно форму та марлю. За бажанням полити зверху розтопленим шоколадом та прикрасити горіхами.
Інгредієнти:
• Борошно – 200 г
• Цукрова пудра – 100 г
• Какао – 40 г
• Розпушувач – 5 г
• Вершкове масло – 70 г
• Яйце – 1 шт
• Дрібка солі
• Шоколадна паста – 150 г
• Цукерки у вигляді яєць.
Приготування:
1. Добре перемішати всі сухі інгредієнти: борошно, цукрову пудру, сіль, какао та розпушувач. Додаємо холодне, нарізане кубиками вершкове масло і розтираємо руками в крихту. Потім додаємо яйце і замішуємо мʼяке еластичне тісто. У разі необхідності, можна додати трішки води або молока.
2. Формуємо маленькі кульки, накриваємо харчовою плівкою та прибираємо у холодильник на 1 годину.
3. Дістаємо охолоджені кульки і за допомогою чистої часничниці видавлюємо тісто на пергамент. Формуємо гнізда та притискаємо серединку. Одне «гніздо» виходить із 2-3 кульок.
4. Випікаємо печиво у розігрітій до 180 гр духовці 15 хв. Дістаємо, даємо охолонути, у серединку кладемо шоколадну пасту і зверху прикрашаємо цукерками у вигляді яєць.