«Їжте овочі, вони корисні» — цю фразу часто ми часто чуємо від лікарів-дієтологів, спортивних тренерів, авторів книжок про здорову їжу. Напевно, не знайти жодного дорослого, хто з цим не погодиться. Але що значить — корисні? Що в них такого особливого?
Вітамінні бомби
В овочах багато вітамінів і мінералів, необхідних нашому організму. Вони зміцнюють імунітет, допомагаючи організму боротися з хворобами, стимулюють ріст і продовжують молодість. Вітамінів дуже багато, тож виділити найважливіший із них неможливо. Усі вони однаково потрібні, всі незамінні.
Так само і серед овочів важко назвати найкорисніший. Всі вони містять найрізноманітніші вітаміни й мінерали. Наприклад, у солодкому перці велика концентрація вітамінів С і P, гарбуз багатий на β-каротин та мідь, а шпинат — джерело комплексу вітамінів С, А, групи В, а також магнію, заліза та фосфору.
Правильні вуглеводи
Вуглеводи — це поживні речовини, які дають нам енергію. Із трьох поживних речовин (білків, жирів і вуглеводів) у овочах найбільше вуглеводів — так само, як, наприклад, у цукерці чи печиві. Чому ж тоді не можна замість овочів харчуватися цукерками?
Це тому, що в овочах вуглеводи містяться в особливій, складній формі — пектинових речовинах і клітковині. Це корисні вуглеводи. Клітковина покращує процеси травлення, а пектинові речовини виводять з організму токсини, очищуючи його. Цукерку з’їсти дуже легко — так само легко нашому організму засвоїти вуглеводи з неї. Але це не піде на користь, адже вони дають енергію дуже ненадовго, а за умови надмірного споживання можуть перетворюватися на жири.
Щоб справді отримати щось корисне, нашому організму треба попрацювати. Ми самі цього не відчуваємо, однак щоб «розібрати» складні вуглеводи і перетворити їх на енергію, нашому тілу потрібно набагато більше зусиль. Це добре, адже таким чином ми довше відчуваємо ситість.
На захисті від хвороб
Деякі овочі та зелень мають бактерицидні властивості. Це означає, що вони допомагають боротися зі шкідливими мікробами та сприяють захисту нашого організму від хвороб, наприклад застуд.
Овочі рекомендується вживати не менше 2-х разів на день (а можна й більше, до 4–5 порцій) з мінімальною кількістю жирів. Одна порція — приблизно склянка сирих овочів або півсклянки варених. Корисно також пити овочеві соки. Але у свіжому вигляді овочі найкорисніші. Можна поєднувати їх у салатах, наприклад з яйцями чи м’ясом.
А скільки овочів за день з’їдаєте ви?