Осінь в Україні — це пора врожаю, коли природа щедро дарує нам найкорисніші овочі. Зараз саме час поповнити організм вітамінами та мінералами, зміцнити імунітет і підготуватися до зими. Серед осінніх овочів України є справжні суперфуди, які варто включити в раціон для дітей та дорослих.
1. Гарбуз
Гарбуз — один з найпопулярніших осінніх овочів в Україні, справжній король осіннього столу. Він містить бета-каротин, який важливий для зору та імунної системи. Також гарбуз багатий вітаміном C.
Як споживати:
- запікати з яблуками, грушами та родзинками;
- додавати до супів;
- приготувати гарбузову кашу з дитинства :)
Для дітей гарбуз — ідеальна основа для пюре, супів та десертів.
Рецепт: Гарбузове пюре з яблуком для дітей
Інгредієнти:
- 200 г гарбуза
- 1 яблуко
- 100 мл води
- Трохи кориці (за бажанням)
Приготування:
- Наріжте гарбуз і яблуко кубиками.
- Покладіть їх у каструлю, додайте воду та тушкуйте до м'якості.
- Перетворіть на пюре за допомогою блендера. За бажанням додайте дрібку кориці для аромату.
2. Буряк
Буряк — справжній скарб серед осінніх овочів. Він містить залізо, фолієву кислоту, клітковину та антиоксиданти. Клітковина сприяє нормальній роботі шлункового-кишкового тракту. А за яскравий червоний колір буряку відповідають важливі для організму антиоксиданти - антоціани.
Як споживати:
- відварити або запекти та додавати до салатів
- приготувати такі давні українські страви, як борщ або шпундру. До слова, згадка про шпундру є навіть у книзі “Енеїда” І.Котляревського.
Рецепт: Салат із буряка з йогуртом
Інгредієнти:
- 1 середній буряк
- 2 ст. л. натурального йогурту
- 1 ч. л. лимонного соку
- Трохи кропу або петрушки
- Щіпка солі
Приготування:
- Відваріть буряк до готовності, охолодіть та натріть на тертці.
- Змішайте з йогуртом, додайте лимонний сік і сіль.
- Посипте свіжою зеленню та подавайте дітям як здорову закуску.
3. Капуста
Осіння капуста – як білокачанна, так і броколі – є чудовим джерелом вітамінів C, K, групи B, а також клітковини. Вона сприяє нормалізації травлення та зміцненню імунітету. Для дітей капуста особливо корисна, оскільки містить велику кількість кальцію.
Як споживати:
Капусту можна їсти в салатах, тушкувати або додавати в супи. Свіжа білокачанна капуста чудово підходить для приготування легких дитячих салатів.
Рецепт
Деякий час тому мережу заповнили рецепти “стейків” з капусти, тож приготуйте і ви трендову страву з Тік-Току зі своєю малечею!
Інгредієнти:
- 1 білокачанна капуста
- 30 г вершкового масла
- 500 г курячого фаршу
- 100 г твердого сиру
- Щіпка солі та улюблених спецій
Приготування:
- Капусту нарізати круглими пластами товщиною 1 - 2 см.
- Змастити їх вершковим маслом і спеціями.
- На кожен шматок викласти курячий фарш
- Розігріту духовку на 180° та поставити запікати на 45 хв.
- Після запікання натерти твердий сир і посипати ним гарячі стейки.
4. Журавлина: яскрава перлина осені
Журавлина — один із найкрутіших осінніх суперфудів. Ця ягода має високий вміст вітаміну C, антиоксидантів, флавоноїдів та клітковини. Журавлина, за рахунок вмісту вітаміну С, сприяє зміцненню імунітету, що особливо важливо для дітей в осінньо-зимовий період.
Як споживати:
- їсти свіжою,
- додавати до смузі, десертів, випічки
- готувати з неї соуси до м'ясних страв.
Для дітей журавлину можна перетворити на смачні напої або додавати до каш та йогуртів.
Старайтеся не занадто оброблювати ягоди термічно, щоб не зруйнувати увесь вміст вітаміну С.
Рецепт: Журавлино-медовий морс
Інгредієнти:
- 100 г свіжої журавлини
- 500 мл води
- 1-2 ст. л. меду
Приготування:
- Розімніть журавлину ложкою або блендером.
- Процідіть сік через марлю.
- Залийте розім’яту журавлину водою та доведіть до кипіння.
- Процідіть відвар і змішайте його з журавлинним соком, додайте мед за смаком. Подавайте теплим або ж охолодженим.
5. Гречана каша: традиційний суперфуд
Гречка — одна з найцінніших круп в українській кухні, особливо в осінній період. Вона багата на білок, залізо, магній, цинк, вітаміни групи B, а також клітковину. Гречана каша не містить глютену, що робить її чудовим вибором для людей з непереносимістю глютену.
Як споживати: Гречку можна готувати як класичну кашу, використовувати в супах або готувати у вигляді запіканок. Найкорисніше вживати гречку з овочами та м’ясом, щоб збагатити страву додатковими поживними речовинами.
Рецепт: Гречана каша з гарбузом і медом для дітей
Інгредієнти:
- 100 г гречаної крупи
- 150 г гарбуза
- 200 мл води
- 1 ст. л. меду
- Трохи вершкового масла (за бажанням)
Приготування:
- Відваріть гречку у воді до готовності.
- Окремо наріжте гарбуз кубиками і тушкуйте його до м'якості.
- Додайте готовий гарбуз до гречки, перемішайте.
- За бажанням додайте трохи вершкового масла та меду. Подавайте теплою.
Ця страва чудово підходить для сніданку або полудня, забезпечуючи дітей енергією та цінними мінералами для активного дня.
Поради щодо вживання осінніх овочів та фруктів:
1. Поєднуйте різні овочі. Страви, що поєднують кілька різних видів овочів, забезпечать не лише яскравий колір, що радує око, а й нададуть ширший набір вітамінів та мікроелементів.
2. Старайтеся не занадто обробляти такі фрукти як яблука, цитрусові, ягоди, щоб зберегти чутливі до температур вітаміни та мінерали. А ось такі овочі, як гарбуз, морква та томати, навпаки - стають ще поживнішими після приготування! Адже містять каротиноїди, які підвищують свою засвоюваність після термічної обробки.
3. Включайте овочі до кожного прийому їжі. Додавайте їх у вигляді гарнірів, салатів або перекусів для дітей протягом дня. Пам’ятайте про тарілку здорового харчування, яка на 50% складається з овочів та фруктів.
Осінь — чудовий час для того, щоб підживити організм і прищепити дітям любов до здорового харчування!