М'ясо в раціоні школяра

М'ясо в раціоні школяра
#Школярам

М'ясо в раціоні школяра

Posted on: сб, 10/17/2020 - 13:26 By: ak

Початок навчання у школі - це новий етап у житті дитини. До того ж, саме на час шкільного віку припадає найінтенсивніший період фізичного росту, а навчання в школі сприяє розумовому розвитку та соціальній адаптації. Звісно, все це впливає на потреби організму, а отже, й на раціон дитини.

М'ясо й м'ясні продукти - це основне джерело білка, необхідне для росту та гармонійного розвитку всього організму.

Найкориснішими видами м'яса для організму, що зростає, будуть нежирна телятина та яловичина, крільчатина, курятина й індичатина, нежирна баранина.

М'ясо рекомендують вживати в обід, адже на засвоєння поживних речовин організму потрібно доволі багато часу. Важливо пам'ятати: з часу останнього прийому м'яса до сну повинно минути декілька годин.

Наприклад, оптимальним поєднанням м'яса з іншими продуктами можуть стати суп із м'ясом або тушковане м'ясо з круп'яним чи овочевим гарніром.

Що не рекомендується включати в меню школяра

З метою дотримання балансу речовин, необхідного для зростаючого організму, треба ретельно регулювати кількість жирних страв у раціоні дитини. До того ж, не забувайте, що для «канапок до школи» шматочки відвареного язика, м'яса курки чи індички підходять більше, ніж копчене м'ясо або ковбасні вироби. Не менш ретельно слід стежити за кількістю солі та приправ у стравах школяра, а також за кількістю гірчиці й оцету - що менше їх буде в раціоні у цей період розвитку дитини, то корисніше. Обирайте рецепти, що дозволяють відмовитися від додавання цих продуктів або ж замінити їх на більш корисні для дитячого організму.

Що рекомендується включати в меню школяра

Найкращими для зростаючого організму будуть ті страви, в яких м'ясо готується на пару, відварюється, печеться або тушкується.

Після 7 років корисними будуть котлети (особливо, якщо в фарш додавати не розмочену в молоці булочку, а свіжі овочі), фарширований перець або кабачки, тушковане м'ясо із сезонними овочами.

Додавайте різноманіття у страви з того самого продукту. Наприклад, печінку можна вимочити в молоці й обсмажити, приготувавши бефстроганов, а можна запропонувати дитині печінкові оладки.

Також обов'язково включайте у раціон птицю. Дуже простими у приготуванні та смачними є супчики з вермішеллю на курячому бульйоні. Не менш смачні й котлети з фаршу птиці.

Пам'ятайте: головне - дотримуватися балансу й правильного поєднання продуктів. Тоді енергія, отримана завдяки здоровому харчуванню, стане додатковою допомогою як у фізичному зростанні організму, так і в процесі засвоєння знань.